7 saker du bör veta om du funderar på att göra fillers

Om du funderar på fillers

Fillers med hyaluronsyra har använts i över 20 år och de har blivit otroligt populära. Den beprövade säkerheten och de naturliga resultat som är tillgängliga idag är några av anledningarna till att människor i hela världen väljer fillerbehandlingar.

Om du inte gjort en fillerinjektion tidigare kanske du har frågor och funderingar: ”Vilka resultat kan jag förvänta mig?”, ”Kommer jag att se konstig ut efteråt?”, ”Gör det ont?” Här är sju saker du bör veta om fillers som kan hjälpa dig att avgöra om detta är något för dig.

 

1. Fillers: vad det är och hur det fungerar

De allra flesta av dagens fillers består av hyaluronsyra, ett ämne som förekommer naturligt i kroppen. Hyaluronsyra är en polysackarid, eller sockermolekyl, som kan binda tusen gånger sin egen molekylvikt i vatten. Den hyaluronsyra som förekommer naturligt i kroppen och huden bryts ner av kroppen inom 1–2 dagar. Den hyaluronsyra som används i fillers har modifierats något, och därför tar det längre tid för kroppen att bryta ner den vilket innebär att den håller längre – normalt i 6 till 18 månader. Under de senaste 20 åren har fillers med hyaluronsyra ersatt de flesta andra typer av fillermaterial tack vare sin säkerhet, effektivitet och långvariga resultat.

 

Hyaluronsyra – intressanta fakta i korthet:

  • Den är en sockermolekyl
  • Den är ett naturligt ämne i huden
  • Den är återfuktande
  • Den kan binda tusen gånger sin egen vikt i vatten
  • Från 28 års ålder förlorar vi 1 % per år av hudens naturliga innehåll av hyaluronsyra

 

2. Fastställd säkerhet

Hittills har miljontals fillerbehandlingar med hyaluronsyra utförts på människor i hela världen. Ett stort antal kliniska studier har också genomförts för att utvärdera resultat och biverkningar av dessa fillerinjektioner. Hyaluronsyrafillers har en hög toleransgrad och en fastställd säkerhet. Trots det medför de vissa risker, och före behandlingen bör du diskutera alla potentiella risker och fördelar med din behandlare. En välutbildad behandlare vet hur man hanterar bieffekter. Precis som vid andra typer av behandlingar är det viktigt att välja en kvalificerad behandlare som använder beprövade produkter av bevisad kvalitet.

 

3. Smärta eller obehag under och efter behandlingen

Du kan uppleva en viss smärta när fillern injiceras, men de flesta kunder beskriver smärtan som lindrig. Numera innehåller de flesta fillers lidokain, ett lokalbedövningsmedel som eliminerar det mesta av obehaget. Injektionsstället kan bli lite rött och blöda lite grann när fillern injiceras.

Efter behandlingen kan du uppleva en lätt smärta eller spänning i injektionsområdet. Andra förväntade reaktioner i injektionsområdet är blåmärken, svullnad och klåda.

 

4. Snabba resultat

Du kan se resultaten mer eller mindre omedelbart efter en injektion med hyaluronsyrafiller. Oftast blir injektionsområdet lite svullet i några dagar, så det slutgiltiga resultatet blir synligt först några dagar eller upp till 2 veckor efter behandlingen.

 

5. Långvarig men inte permanent effekt

Injektion med hyaluronsyrafillers ger inte permanenta resultat, men effekten håller i sig i flera månader, vanligtvis mellan 6 och 18 månader. Hur länge fillerinjektionerna varar varierar från person till person. Hos vissa personer omsätter kroppen hyaluronsyran snabbare än hos andra.

 

6. Ett alternativ till skönhetsoperationer

Som nämndes tidigare har hyaluronsyrafillers funnits i över 20 år. För varje år har tillverkare och behandlare fått ökad kunskap om och förståelse för hur fillerinjektioner kan användas. Några tillverkare erbjuder numera fillers med varierande fasthet för olika användningsområden. En fastare filler lämpar sig för att återbygga struktur, till exempel hos käklinje och kinder. Mjukare fillers är lämpliga för att skapa volym i kinder och läppar eller för att ge hakan en mjukare form. På så sätt kan behandlare leverera de naturliga resultat som de flesta kunder önskar sig.
 

Tack vare sin flexibilitet och fastställda säkerhet ersätter fillers med hyaluronsyra allt oftare traditionella skönhetsoperationer. Fillerinjektioner kan till exempel användas i stället för implantat i haka eller käke, med minimal återhämtningstid och obehag för kunden. Fillers kan även användas för att göra påsar under ögonen mindre synliga.

 

7. Bevara eller förstärk din egen skönhet

Vissa tror att fillers är för äldre personer. Och det är sant att fillers är ett bra sätt att skapa ett ungdomligare utseende. När fillers blev populära för 20 år sedan, användes de för att fylla ut rynkor som nasolabialveck och marionettlinjer. Sedan dess har tillverkare och behandlare lärt sig mycket om estetiska behandlingar och olika sätt att använda fillers. Ansiktets åldrande innebär komplexa förändringar och interaktioner mellan hud, fett, muskler och skelett. Åldrandeprocessen medför bland annat benförlust, i synnerhet mitt i ansiktet, samt överflödig mjukvävnad till följd av vävnadsförflyttningar och tyngdkraftens långsamma verkan. Den överflödiga mjukvävnaden är särskilt synlig vid käklinjen och nasolabialvecken, och skapar även håligheter som framstår som volymförlust. Att tillföra volym och kompensera för benförlust är ett effektivt sätt att fräscha upp ansiktet och minska rynkor och linjer. Syftet är att hjälpa kunden bevara sin egen skönhet och få människor att känna sig självsäkra och nöjda med sig själva.

Men fillers kan även användas för att framhäva utseendet genom att återbygga volym och struktur. Att tillföra volym till läppar och kinder har varit populärt i många år. Idag letar människor även efter fillerbehandlingar som återbygger struktur. Beroende på personlig smak kan det handla om en mer framträdande haka eller en skarpare käklinje. Personanpassade lösningar är en stark trend inom fillers just nu. Tanken är att inte överbehandla kunden utan att framhäva, fräscha upp och förstärka personens naturliga skönhet. Kom ihåg att välja en behandlare som verkligen lyssnar på dig, förstår dina problem och har samma syn på skönhet som du har.