Ett trött utseende i dessa Zoom-tider? Så här reducerar man mörka ringar under ögonen

Ett trött utseende i dessa Zoom-tider? Så här reducerar man mörka ringar under ögonen

Fördjupningar under ögonen, en markerad tear trough, mörka ringar. Människor har många olika sätt att beskriva ett trött utseende. Med ökningen av onlinemöten i kölvattnet av pandemin ökar oron för ett trött utseende.1 Bara att se sig själv på bilder i sociala medier kan påminna många om att de ser trötta ut. Om du är bekymrad över att du har mörka ringar under ögonen är du långt ifrån ensam. Går det att göra något åt det? Funkar det verkligen? Ja! Fortsätt läsa för att ta reda på hur.

 

Ett trött utseende kan beskrivas på många olika sätt

Vissa människor beskriver det som en fördjupning under ögonen. Andra kallar det mörka ringar under ögonen. Och vissa säger helt enkelt trötta ögon. Alla dessa beskrivningar handlar om det så kallade tear trough-området under ögat.

Tear trough-området börjar vid den inre ögonvrån och fortsätter sedan i en halvcirkel, till ungefär halvvägs under ögat. Några av oss har ingen synlig fördjupning, eller hålighet, i tear trough-området överhuvudtaget. Andra har en markerad fördjupning under ögonen.

Om du har en markerad fördjupning i tear trough-området kan den förhindra att ljuset reflekteras, vilket ger intrycket av en skugga. Resultatet beskrivs ofta som mörka ringar under ögonen, något som får oss att se trötta ut.

 

Mörka ringar under ögonen kan påverka hur vi känner oss

Ett trött utseende, med skuggor och mörka ringar under ögonen, handlar inte bara om utseende. Det påverkar även hur vi känner oss. En europeisk marknadsundersökning1 omfattande 3 271 respondenter, visade att 7 av 10 ansåg att deras utseende inte överensstämde med hur de kände sig. Dessutom upplevde en tredjedel att området under ögonen fick dem att se äldre än deras verkliga ålder.

Här är några kommentarer från undersökningen som många av oss förmodligen kan relatera till:

”Varje dag upplever jag att jag ser trött och sliten ut.” (Kvinna, 55–64, Sverige)

”Folk frågar mig hela tiden om jag mår bra ...” (Kvinna, 35–44, Storbritannien)

”När jag ser mig själv i spegeln tycker jag alltid att jag ser trött ut. Även när jag känner mig pigg.” (Kvinna, 34–44, Finland)

 

En hälsosam livsstil kanske inte alltid hjälper

Även om du har en hälsosam livsstil och ser till att du får tillräckligt med sömn, är det inte säkert att dina mörka ringar under ögonen, skuggor och fördjupningar försvinner. Eller, som en respondent uttryckte det:

”De finns där helt utan anledning.” (Man, 55–64, Tyskland)

 

En tredjedel har övervägt en behandling

Många människor som är bekymrade av mörkar ringar och fördjupningar under ögonen söker efter en behandling som skulle kunna lösa problemet.

Av de som svarade på marknadsundersökningen hade ungefär en tredjedel redan övervägt att testa någon form av behandling. Mer än en tredjedel sa att de skulle ha testat om de hade vetat vilka behandlingar som fanns tillgängliga.

Om du har bestämt dig för att göra något åt ditt trötta utseende, vad finns det då för alternativ?

 

Krämer, smink, plasmapennor och laser

Det finns många krämer, lotioner och serum som påstår sig behandla puffighet och möra ringar under ögonen. Krämer kan hjälpa lite, men det finns inte mycket som en hudvårdsprodukt kan göra när det kommer till hyperpigmentering, ytliga vener, svullna ögon och inte minst fördjupningar under ögonen.

Concealers och annan makeup kan göra tear trough-området ljusare och på så vis dölja problemet. Den här typen av produkter innehåller ofta pigment som får ljuset att reflekteras och därmed skuggor och fördjupningar att synas mindre. Men de får dem inte att försvinna.

Estetiska behandlingar som till exempel plasmapennor och laser är andra alternativ. De arbetar från utsidan (precis som krämer gör), där de orsakar en kontrollerad skada på huden (ofta via värme) i syfte att den ska svara med läkning. När kroppen läker skadan kan huden bli lite stramare och mer elastisk än före behandlingen, vilket kan reducera intrycket av påsar och linjer under ögonen.

 

Minska fördjupningen under ögonen genom att tillföra volym

Om det är volymbrist som orsakar en markerad tear trough eller fördjupning under ögonen, kan en mer effektiv lösning vara att tillföra just volym.

Ett sätt att göra detta är att genomgå en fettransplantation. Många människor upplever dock att det är ett alltför avancerat och komplicerat ingrepp. Då är en tear trough-filler ett mycket enklare alternativ.

Om du inte har testat fillers tidigare kan det hända att du har förutfattade idéer om vad det innebär. Kanske tänker du direkt på enorma läppar eller uppblåsta kinder. Men faktum är att man i många fall använder fillers i syfte att kompensera för åldersrelaterade förändringar. De kan också användas för att korrigera asymmetrier eller för att forma, förbättra och definiera ansiktsdrag.

En liten mängd filler injiceras för att fylla ut och jämna till den fördjupning som kan uppstå i tear trough-området. När området under ögonen är slätt och utan fördjupningar kan ljus reflekteras från huden, vilket leder till att skuggorna under ögonen kommer att minska eller försvinna.

 

Fillers är en långvarig lösning på problem i området under ögat

De flesta fillers är baserade på hyaluronsyra, en naturlig, vattenbindande substans. Hyaluronsyran i fillers ”stabiliseras” med hjälp av en tvärbindningsteknik för att få den att vara längre.

Hur länge en filler varar varierar från person till person och var den injiceras, men i allmänhet syns resultatet i flera månader, ibland upp till ett år eller längre. En tear trough-filler är alltså långvarig men inte permanent, så om du inte blir nöjd med resultatet kan du känna dig trygg i att fillern försvinner med tiden.

Det kan kännas läskigt att injicera något nära ögonen. Då ska man veta att endast en mycket liten mängd filler injiceras och att injektionspunkten inte ligger så nära ögat. De flesta fillers innehåller lokalbedövning, lidokain. Din vårdgivare kan även applicera en kräm eller gel som innehåller lidokain före behandlingen. Behandlingen tar bara några minuter och orsakar i de allra flesta inte något obehag.

 

Rådgör alltid med kvalificerad vårdpersonal

Eftersom tear trough-området är känsligt är det viktigt att du alltid rådgör med en kvalificerad vårdgivare före behandlingen. Det är också viktigt att den filler som används är bevisat effektiv och säker för användning i det aktuella området.

 

Restylane® Eyelight™: anpassad, beprövad och rekommenderad för tear trough-området

Restylane Eyelight är en filler som har anpassats för tear trough-behandlingar.2 Den patenterade geltekniken NASHA® i Restylane Eyelight har använts i estetiska fillerbehandlingar i över 25 år.3,4 Hittills har över 50 miljoner behandlingar med Restylane®-fillers utförts.3

Dessutom rekommenderas Restylane Eyelight av ledande sjukvårdspersonal runt om i världen.4 Det stora antalet behandlingar och den mångåriga användningen av Restylane-fillers gör Restylane Eyelight till en produkt att överväga om du vill behandla mörka ringar och fördjupningar under ögonen.

 

En kombination av behandlingar kan behövas för att uppnå ett optimalt resultat

Ett trött utseende kan ha många orsaker och behöver inte alltid vara kopplat till området under ögat. Om du vill se piggare ut kan du därför behöva en kombination av behandlingar.

Det är mycket viktigt att du alltid rådgör med kvalificerad vårdpersonal om du överväger någon form av fillerbehandling, inte minst i tear trough-området.

 

Vidare läsning

Om du vill veta mer om hur själva tear trough-behandlingen går till kan du läsa vidare här.

Om du vill veta mer om Restylane Eyelight fortsätter du till den här artikeln.

 

References

  1. Data on file (MA-46075) European market survey by Opticom and Galderma, Q4 2020.
  2. A.Nikolis et al. A Randomized, Crossover-Controlled Evaluator-Blinded Trial Evaluating Cannula- Vs Needle-Assisted Hyaluronic Acid Injections for Infraorbital Deformities. ASJ 7-2021.
  3. Data on file (MA-39680).
  4. Data on file (MA-49047).