Trött på att se trött ut? Hur kan en tear trough-filler hjälpa?

vvv

Är du trött på att se trött ut? Många upplever att de har ett trött utseende och att det får dem att se äldre ut än vad de är.1 Inte sällan är det intrycket av att mörka ringar under ögonen som är problemet. Livsstilsfaktorer kan bidra till att man har mörka partier under ögonen. Kanske stressar man för mycket stress eller sover inte tillräckligt. Men vad kan du göra om du lever ett hälsosamt liv, får tillräckligt med sömn och ändå ser trött ut? En tear trough-filler kan vara lösningen.

 

Jag har testat allt …

Det kan vara frustrerande att veta att du har ansträngt dig för att sova tillräckligt, äta hälsosamt och stressa mindre, och ändå är dina mörka ringar under ögonen kvar. Och det är inte roligt när folk hela tiden frågar om du inte mår bra, när du faktiskt känner dig pigg.

Kanske har du provat särskilda krämer för att behandla området under ögonen, men utan att någon av dem gav den effekt du hade hoppats på. Kanske har du till och med tagit till din mormors gamla knep för att dölja eller minska mörka ringar under ögonen, och lagt gurkskivor eller tepåsar på ögonen, med utan att det gjorde någon skillnad. En sak är säker: du är inte ensam om att tycka att du ser trött ut.

 

Många människor upplever ett trött utseende med mörka ringar under ögonen som ett bekymmer

En europeisk marknadsundersökning som utfördes hösten 20201 visade att många bekymrar sig över att se trötta ut och ha mörka ringar under ögonen:

 • 7 av 10, både män och kvinnor, upplevde att de såg äldre och tröttare ut än vad de kände sig.
 • Hälften av paneldeltagare upplevde sig ha mörka partier under eller runt ögonen.
 • Mörka partier under eller runt ögonen upplevdes som det tredje mest besvärande utseenderelaterade problemet. På första och andra plats kom förlust av läppvolym och påsar/svullnad under ögonen.
 • Bara genom att titta i spegeln och se bilder av sig själv i sociala medier påminns många om att de ser trötta ut.

 

Vad beror mörka partier under ögonen på?

Hyperpigmentering och ytliga vener kan bidra till mörka skuggor eller ringar under ögonen. Påsar och svullnader kan också ge intrycket av mörka partier under ögonen. Påsar under ögonen beror ofta på ödem, fettkuddar och/eller förlust av elasticitet i huden.2

Men i många fall är det en brist på volym som skapar fördjupningar under ögonen.2 Det område som påverkas av brist på – eller förlust av – volym kallas tear trough.2 Tear trough-området börjar vid den inre ögonvrån och bildar en halvcirkel under ögat. Ett markerat tear trough-område kan leda till ett trött eller åldrat utseende. Det beror på att fördjupningen hindrar att ljuset reflekteras, vilket ger intrycket av mörka partier under ögonen.2 Det här kallas ibland för “tear trough-deformitet”.2

 

Varför förlorar vi volym i tear trough-området?

Det finns flera bakomliggande orsaker till att vi förlorar hela eller delar av volymen i tear trough-området. Tre viktiga aspekter är:2-4

 • genetik: vi har alla ärvt anatomiska skillnader, även när det gäller våra ögon. Därför kan även unga människor ha ett markerat tear trough-område.
 • åldrande: med åldern tappar vi ansiktsvolym, även i ögonområdet. Volymförlusten orsakas av förändringar i flera olika vävnader. Bland annat förlorar vi ansiktsfett och huden blir tunnare.
 • en kombination av genetik, åldrande och livsstilsfaktorer.

 

Var är en tear trough-filler?

En tear trough-filler är en filler som läggs i tear trough-området. Som nästan alla fillers på marknaden är även tear trough-fillers baserade på hyaluronsyra, en substans som finns naturligt i våra kroppar och som ser till att kroppens vävnader, till exempel muskler, hud och leder, förblir rörliga och välsmorda. Naturlig hyaluronsyra bildas och bryts ner på bara en dag eller två. För att hyaluronsyran som används i fillers ska hålla längre – upp till flera månader – har den stabiliserats genom tvärbindning av de långa hyaluronsyrakedjorna.

När tear trough-området behandlas med en tear trough-filler läggs en liten mängd filler under ögat. Syftet är att ersätta den volymbrist i tear trough -området som orsakar skuggorna. När fördjupningen fylls igen och volymen återställs minskar intrycket av mörka partier under ögonen, vilket leder till ett uppfräschat och mindre trött utseende.5

Olika fillers har olika egenskaper. En typisk tear trough-filler kan reducera fördjupningen och ge ett naturligt resultat som varar länge.5

 

Kan behandlingar med tear trough-fillers ge några biverkningar?

Alla fillerbehandlingar kan ge biverkningar. De vanligaste biverkningarna inkluderar ömhet och tillfällig svullnad direkt efter behandlingen. Du kan också få mindre blåmärken. Ofta är dessa biverkningar milda och du kan gå tillbaka till arbetet direkt efter behandlingen. Det är dock mycket viktigt att du diskuterar alla potentiella biverkningar med din vårdgivare före behandlingen.

Det bästa sättet att minimera alla typer av biverkningar är att alltid rådgöra med kvalificerad vårdpersonal. Detta är extremt viktigt och i synnerhet om du överväger en behandling med tear trough-fillers. Tear trough-området är ett lite knepigt område. Till exempel kan en behandling med tear trough-filler som utförs av en oerfaren injektor leda till oönskad svullnad.

 

Restylane® Eyelight™ – en anpassad, beprövad och rekommenderad tear trough-filler

Om du överväger att göra en behandling med tear trough-fillers ska du se till att produkten som används ger ett tillfredsställande resultat. Restylane Eyelight är en filler med hyaluronsyra som är anpassad för att behandla volymförlust i tear trough-området. Behandlingen tar bara några minuter och ger långvariga resultat.5 Restylane Eyelight är baserad på den beprövade NASHA™-gelteknik som har använts i 25 år.6

En ny studie 5 har visat att personer som behandlats med Restylane Eyelight är mycket nöjda:

 • 83 % var nöjda eller mycket nöjda med resultatet
 • 88,6 % upplevde att de 6,5 månader efter behandlingen fortfarande såg mindre trötta ut
 • 94,3 % skulle rekommendera behandlingen till en vän

 

Piggare utseende – kombinera Restylane® Eyelight™ med andra behandlingar för ögonområdet

Att man ser trött ut över ögonen beror inte alltid på att man har ett markerat tear trough-område. De kan även handla om att man har rynkor eller fina linjer i ögonområdet. Restylane Eyelight kan kombineras med andra behandlingar för att minska tecken på trötthet och ge patienten ett piggare utseende.

 

Vad händer i behandlingsrummet under en behandling med tear trough-filler? Ta reda på mer.

Läs mer om behandlingar med Restylane Eyelight i den här artikeln.

 

References

 1. Data on file (MA-46075) European market survey by Opticom and Galderma, Q4 2020.
 2. Stutman RL, Codner MA. Tear Trough Deformity: Review of Anatomy and Treatment Options. Aesthetic Surgery Journal. 2012 May 1;32(4):426–40.
 3. Sadick NS, Bosniak SL, Cantisano-Zilkha M, Glavas IP, Roy D. Definition of the tear trough and the tear trough rating scale: Tear trough rating scale. Journal of Cosmetic Dermatology. 2007 Nov 30;6(4):218–22.
 4. Goldberg RA, McCann JD, Fiaschetti D, Simon GJB. What Causes Eyelid Bags? Analysis of 114 Consecutive Patients: Plastic and Reconstructive Surgery. 2005 Apr;115(5):1395–402.
 5. A.Nikolis et al. A Randomized, Crossover-Controlled Evaluator-Blinded Trial Evaluating Cannula- Vs Needle-Assisted Hyaluronic Acid Injections for Infraorbital Deformities. ASJ 7-2021.
 6. Data on Data on file (MA-39680).