Fillers under ögonen – vad händer i behandlingsrummet?

Fillers under ögonen – vad händer i behandlingsrummet?

Många människor är bekymrade över hur skuggor och mörka ringar under ögonen får dem att se trötta ut. Skuggorna och ringarna orsakas ofta av en fördjupning som börjar vid den inre ögonvrån och sedan fortsätter i en halvcirkel under ögat. Det här området kallas tear trough eller, på svenska, ”tårdiket”. Ett markerat tårdike hindrar ljuset från att reflekteras, vilket ger intrycket av att man har mörka partier under ögonen och därför ser trött ut. Som tur är kan det här behandlas genom att man lägger en filler under ögonen  som tillför volym och därmed reducerar fördjupningen. Men vad innebär en tear trough-behandling och vad händer i behandlingsrummet? Fortsätt läsa för att ta reda på mer.

 

Är fillers under ögonen  en ny och experimentell behandling?

Tear trough-behandlingar har utförts i många år. Det är inget nytt.* Tear trough-fillers under ögonen är dock lite knepigare än att utföra till exempel läppbehandlingar.

Det finns flera olika vävnader i tear trough-området som kan bidra till avsaknad eller förlust av volym och det är viktigt att fillern placeras korrekt. Om för mycket tear trough-filler injiceras kan det leda till ett svullet utseende. För ett naturligt och tillfredsställande resultat bör därför en tear trough-behandling alltid utföras av en kvalificerad och erfaren vårdgivare.

Om du har uttalade påsar eller svullnader under ögonen kan fillers bidra till ett puffigt utseende. Återigen är det mycket viktigt att rådgöra med kvalificerad vårdpersonal. De kan bedöma området kring ögonen på korrekt sätt och avgöra om fillers är en effektiv behandling för dig, eller om en annan typ av behandling är mer lämplig.

 

Vad innehåller fillers man använder under ögat?

Om du överväger en behandling med fillers under ögonen vill du förmodligen veta vad det är som faktiskt injiceras.

Nästan alla fillers idag är baserade på hyaluronsyra, en naturlig substans som finns i många kroppens vävnader, till exempel muskler, hud, ögon och leder. Hyaluronsyra binder stora mängder vatten och håller våra vävnader välsmorda. Naturlig hyaluronsyra bildas och bryts ner på bara en dag eller två. För att hyaluronsyran som används i fillers ska hålla längre – upp till flera månader – har den stabiliserats genom tvärbindning av de långa hyaluronsyrakedjorna.

 

Är det säkert att använda hyaluronsyrabaserade fillers för tear trough-behandlingar?

Hyaluronsyrabaserade fillers har använts i 25 år inom estetiska behandlingar, i princip sedan Restylane® – ett av marknadernas främsta fillermärken – lanserades i Europa i september 1996.1 Över 50 miljoner behandlingar1 med Restylane-fillers har utförts världen över. Många vårdgivare har stor erfarenhet av fillerbehandlingar, inklusive tear trough-behandlingar.

Men som redan nämnts är tear trough-behandlingar lite knepigare att utföra än andra fillerbehandlingar, till exempel läppförstoringar. Se till att alltid rådgöra med en kvalificerad vårdgivare innan du utför en behandling med fillers under ögonen- På så vis kan du säkerställa ett naturligt och tillfredsställande resultat.

 

Konsultation före tear trough-behandlingen

En behandling föregås alltid av en konsultation med en (kvalificerad) vårdgivare. Han eller hon kommer att göra en noggrann bedömning för att avgöra om fillers under ögonen är rätt behandling för dig, eller om en annan typ av behandling är ett mer lämpligt val.

Syftet med tear trough-behandlingar är att fylla ut de håligheter eller fördjupningar under ögonen som ger intrycket av skuggor och får oss att se trötta ut. För vissa av oss är dock skuggor och mörka partier under ögonen orsakade av till exempel hyperpigmentering eller ytliga vener. Dessa kan inte åtgärdas med hjälp av fillers under ögonen.

Som nämnts ovan rekommenderas tear trough-behandlingar generellt inte för personer som har puffiga ögon eller påsar under ögonen.

 

Säkerhetsfrågor och sjukdomshistoria

Under konsultationen kommer din vårdgivare fråga dig om din sjukdomshistoria. Du kan också bli ombedd att fylla i ett formulär gällande din sjukdomshistoria. Vissa personer bör inte genomgå behandling med fillers, till exempel personer med blodsjukdomar och personer med inflammation eller infektion nära behandlingsområdet. Fillerbehandlingar rekommenderas inte heller för gravida eller ammande kvinnor.

Vårdgivaren kommer också att informera dig om potentiella biverkningar. De vanligaste biverkningarna från fillerbehandlingar inkluderar ömhet och tillfällig svullnad vid behandlingsstället. Mindre blåmärken kan också förekomma. Dessa biverkningar försvinner vanligtvis inom en till två veckor och är ofta så milda att du kan gå tillbaka till arbetet direkt efter behandlingen. Det är dock mycket viktigt att du diskuterar alla potentiella biverkningar med din läkare före tear trough-behandlingen.

 

Under behandlingen

Om din vårdgivare bedömer att en tear trough-behandling skulle kunna vara effektiv i ditt fall, kan du välja att gå vidare med behandlingen.

Många människor är rädda för sprutor och gillar inte tanken på att injiceras med något nära ögonen. Injektionspunkten vid en tear trough-behandling ligger dock inte särskilt nära ögat. Fillern innehåller vanligtvis lokalbedövning, lidokain, för smärtlindring.

Många blir förvånande över hur kort tid den faktiska behandlingen, det vill säga den tid som nålen vidrör huden, tar. En behandling med fillers under ögonen kan ta mindre än en minut, om man bara ser till den tid som nålen vidrör huden.

 

Många vårdgivare ”underbehandlar” när de utför tear trough-behandlingar

Att du vill bli av med håligheter och fördjupningar under ögonen innebär inte att du vill se svullen ut efter din tear trough-behandling.

De är vanligt att vårdgivare ”underbehandlar” sin patient vid första besöket, det vill säga de injicerar mindre filler än vad de tror är den optimala mängden. De ber sedan patienten att komma tillbaka efter ett par veckor för en touch-up. Därmed kan de säkerställa att patienten inte får ett svullet utseende. Så bli inte förvånad om det här sker vid din behandling.

 

Hur ofta måste jag komma tillbaka för en ny behandling?

Vanligtvis tar det flera månader innan fillern helt har brutits ner av kroppen. Det går ofta lite snabbare i områden som rör sig mycket, till exempel läpparna. I områden som inte är lika dynamiska, till exempel runt ögonen, kan fillern hålla längre.

Exakt hur länge fillers under ögonen varar skiljer sig också åt från person till person. Därutöver handlar det om tycke och smak. Fillern försvinner inte från en dag till en annan. Det avtar gradvis. Med andra ord är det upp till dig när du tycker att det är dags att få din nästa tear trough-behandling.

 

Anpassad, beprövad, rekommenderad: Långvariga resultat med Restylane® Eyelight™

Restylane Eyelight är en filler som har anpassats för tear trough-behandlingar.2 Den är baserad på NASHA™, en geltelknik som har använts i Restylane®-fillers i 25 år.1

Under en tear trough-behandling injiceras en liten mängd Restylane Eyelight under ögat i syfte att fylla ut den fördjupning som ger intrycket av skuggor och mörka ringar. När fördjupningen har fyllts kommer du att se piggare och fräschare ut.2

Restylane Eyelight ger långvariga resultat. En ny studie visade att så mycket som 88,6 % av patienterna upplevde att de 6,5 månader efter behandlingen fortfarande såg mindre trötta ut.2 Dessutom sa 94,3 % att de skulle göra om behandlingen och rekommendera den till en vän.2

Det här citatet kommer från Becca, en kvinna som deltog i studien:2

 

“Sedan min behandling med Restylane Eyelight ser jag pigg och utvilad ut!  Jag älskar resultatet och kan varmt rekommendera det här!”

Becca, 37

 

Läs mer om behandlingar med Restylane Eyelight här.

 

References

* Se till exempel Lambros VS.; Plast Rec Surg. 2007 Nov;120(Supplement):74S-80S.

  1. Data on file (MA-39680).
  2. NA.Nikolis et al. A Randomized, Crossover-Controlled Evaluator-Blinded Trial Evaluating Cannula- Vs Needle-Assisted Hyaluronic Acid Injections for Infraorbital Deformities. ASJ 7-2021.