Återfukta huden på djupet med hyaluronsyra

Återfukta huden på djupet med hyaluronsyra

Det kan vara svårt att beskriva vad fräsch, strålande hy egentligen är, men när man ser någon med en nästan magisk glow över sig känner man omedelbart igen den. När hudens yta är torr kan den inte reflektera ljus lika bra, och ser därför glåmig och livlös ut. Hudens fuktnivå beror till stor del på dess innehåll av hyaluronsyra. Det innebär att om du vill ha en avundsvärd hy full av lyster, behöver du fylla på hudens förråd av hyaluronsyra. Så hur gör man det?

 

Hyaluronsyra motverkar torr hy

Hyaluronsyran finns överallt i kroppen. Den kan binda 1 000 gånger sin egen vikt i vatten och därmed hålla huden och andra organ återfuktade. Med åldern förlorar huden gradvis sitt innehåll av hyaluronsyra. Dessutom kan upprepad exponering för UV-strålning bryta ner hyaluronsyran i huden. Huden blir torr och mindre elastisk, och du kan se att det börjar bildas fina linjer och rynkor. När huden är torr blir hudytan ojämn och kan inte reflektera ljus lika bra. Det är därför din hy förlorar sin lyster.

 

Hyaluronsyramolekylerna är alldeles för stora för att tränga igenom hyn

Marknaden är full av hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra. Det är omöjligt att öka mängden hyaluronsyra inuti huden genom att applicera den på ytan. Hyaluronsyramolekylerna bildar långa kedjor som är alldeles för stora för att kunna tränga igenom hudytan. Trots det finns det goda anledningar att applicera hyaluronsyra lokalt som fuktbevarande ämne. Återfuktande ämnen som appliceras på hudytan motverkar vattenförlust och bevarar därmed hudens fukt.

 

Ibland är det inte storleken som räknas

På senare tid har vissa varumärken börjat marknadsföra produkter med fragmenterad hyaluronsyra, där de långa kedjorna har delats i extremt små partiklar som de påstår kan tränga djupare ner i huden. Det är viktigt att veta att en liten molekylstorlek inte är någon garanti för att molekylerna absorberas av de djupare hudlagren. Huden kan liknas vid en populär nattklubb på Stureplan – bara för att du har rätt ålder och kläder, är du inte nödvändigtvis garanterad inträde till klubben. Du kan ändå bli stoppad vid dörren.

 

Hudens skyddande barriär är extremt effektiv

Hudens översta lager kallas epidermis. Epidermis liknas ofta vid en tegelvägg. Cellerna i epidermis, keratinocyterna (som utgör 90 procent av alla celler i detta lager), är tegelstenarna i väggmetaforen, medan olika typer av lipider (fetter och fettliknande ämnen) motsvarar murbruket. Hyaluronsyra binder vatten och är alltså vattenlösligt. Alla som har gjort vinägrett vet att olja och vatten inte blandas. Oavsett hur mycket du skakar vinägretten, flyter oljan alltid upp till ytan igen. Så när de fragmenterade, vattenlösliga hyaluronsyrapartiklarna försöker ta sig in i epidermis, hindras de av en effektiv barriär av hudlipider och keratinocyter. Om du tycker att vakterna utanför Stureplansklubben är svårflörtade, har du inte mött hudens skyddande barriär. Den är extremt bra på att hindra alla typer av ämnen från att ta sig in i kroppen genom huden.

 

Motverka torr hy med Skinboosters

Så vad kan du göra om du har torr hy men vill se fräsch och strålande ut? Dricka mer vatten? Om du inte är uttorkad kommer det inte att göra någon större skillnad eftersom du förmodligen saknar den hyaluronsyra som krävs för att binda tillräckliga mängder vatten för att ge huden en hälsosam lyster. Något du kan använda som faktiskt fungerar är skinboosters. Skinboosters är en typ av filler som innehåller en gel bestående av stabiliserad hyaluronsyra. Kroppens naturliga hyaluronsyra bryts ner och omvandlas i snabb takt. Om du skulle injicera den i huden, skulle den inte hålla längre än ett par dagar. Stabiliserad hyaluronsyra har modifierats något så att den håller mycket längre – upp till 12 månader, beroende på typen av filler. Skinboosters är en injektion som inte kräver någon efterföljande återhämtning. Vid behandling med skinboosters injiceras små droppar av gelen under hudytan. När de väl är där, binder dropparna till sig vatten och håller huden mjuk och återfuktad under lång tid.

 

Hjälper en behandling med Restylane skinboosters verkligen när man har torr hy?

Till skillnad från lokalbehandling med krämer och serum, injiceras Restylane skinboosters under hudytan så att de når hudens djupare lager. Eftersom hyaluronsyramolekylerna har stabiliserats, har de en långvarigt återfuktande effekt på huden. Enligt en klinisk studie kunde 100 procent av studiedeltagarna se förbättringar i upp till 12 månader efter den första behandlingen.1 Studierna visade inte bara förbättringar i ansiktet, utan även på halsen, dekolletaget och händerna.

För mer information om behandling med skinboosters kan du läsa vidare här

 

Referenser:

  1. Gubanova EI et al. Poster presented at IMCAS 2015.; Streker M et al. J Drugs Dermatol 2013;12, 990-994.