Kollagenets ABC: Krämer, mat, peeling, injektioner

The ABC of collagen for skin: creams, food, peels, injections

Kollagen är oerhört viktigt för huden. En hälsosam mängd kollagen i huden ger struktur och stöd och gör helt enkelt huden fast och ungdomlig. Därför är det inte så förvånande att det finns en mängd krämer, kosttillskott och estetiska behandlingar som utlovar en ökad kollagenhalt i din hud. Men vilka är de olika kollagenbehandlingarna? Ska du ta ett piller eller göra en laserbehandling? Eller kanske satsa på någon annan metod som påstås ha en åtstramande effekt? Läs artikeln för att ta reda på mer.

Kollagen för huden: Olika regler förvirrar

När så många behandlingar verkar göra samma sak är det svårt att förstå skillnaden mellan dem och vilken effekt de faktiskt får på din hud. En del av förvirringen har att göra med att de faller under olika regelverk. I Sverige, och i många andra länder, klassificeras kosttillskott som ett livsmedel och krämer, lotioner och hudserum som kosmetiska. Företag som säljer mat och kosmetika har inte samma krav på sig att bevisa sina påståenden. Konsekvensen blir att en krämtillverkare kan påstå att en kräm har en åtstramande effekt, även om du måste använda ett mikroskop för att se det.

Medicintekniska produkter faller under strängare regler

Om du söker på laserbehandlingar för ansiktet kommer du förmodligen att hitta någon form av studie. Lasrar, IPL, radiofrekvens och andra energibaserade enheter klassificeras ofta som medicinteknisk utrustning. Medicintekniska produkter faller under ett eget regelverk som ställer högre krav än vad regelverken för livsmedel och kosmetiska gör, så med största sannolikhet kommer du att kunna hitta studier om deras olika effekter, till exempel hudåtstramning.

Kollagen för huden – krämer

Om du letar efter en ansiktskräm eller lotion som ökar kollagenproduktionen i din hud, kan det bästa alternativet vara att välja en produkt som innehåller vitamin A och dess derivat retinaldehyd och tretinoin (olika versioner baserade på vitamin A). Dessa aktiva ingredienser har i vetenskapliga studier visat sig stimulera kollagenproduktionen i huden och minska enzymer som bryter ned kollagen.1 Vitamin A och dess derivat kan ge biverkningar som irritation och flagnande hud. Rådgör med en hudläkare eller en klinik för att få vägledning om vad som passar bäst för din hudtyp.

Eftersom kosmetikabranschen inte är särskilt hårt reglerad är det tyvärr svårt för oss konsumenter att veta om en specifik kräm är bättre än en annan, då man ofta inte vet hur mycket den innehåller av den aktiva ingrediensen i fråga. Tänk dig att du har en tank på 1 000 kg i en produktionsanläggning och att du bara pudrar över extremt små mängder av en aktiv ingrediens, så lite att den praktiskt taget inte har någon effekt alls. Varför skulle någon göra det?

För det första är aktiva ingredienser dyra. Men eftersom industrin inte är så hårt reglerad kan du bara pudra lite retinol i den stora tanken och ändå påstå att den färdiga krämen stimulerar kollagenproduktionen. Därför kan det vara en god idé att kontrollera hur mycket retinol en produkt verkligen innehåller. Återigen, rådfråga en hudläkare eller en specialistklinik för att hitta det bästa alternativet. Det är också värt att påminna om att krämer inte kommer att få en dramatisk hudåtstramande effekt eller få dig att se flera årtionden yngre ut. Återigen, om det vore så enkelt att återfå en fast och fyllig hud skulle få av oss söka efter andra lösningar.

Kollagen för huden – kosttillskott

Kosttillskott finns i alla möjliga former – piller, bars, pulver och drycker. Det finns många vetenskapliga studier om kollagentillskott, både utförda på djur och på människor, och dess effekt på huden. Kollagenet som används är ofta i formen hydrolysater eller peptider för att förbättra upptagningen och av olika animaliska eller icke-animaliska ursprung.

Studier på människor har visat att kollagentillskott till exempel förbättrar hudens förmåga att behålla fukt samt kollagentätheten och -depositionen.2 Vissa av kosttillskotten som har undersökts har även innehållit andra näringsämnen, vilket gör det svårt att bedöma i vilken utsträckning den observerade effekten beror på kollagen. Men precis som med krämer – om kosttillskott hade dramatiska effekter på hudens stramhet och fasthet skulle få av oss ha något behov av några andra lösningar.

Kollagen för huden – peeling

Peeling finns i olika styrkor. Peeling som du kan göra hemma innehåller ofta små partiklar eller enzymer som skonsamt avlägsnar döda hudceller på hudytan för att tillfälligt göra den mjukare. Därtill finns kemisk peeling, som har en mer uttalad ablativ effekt och kommer åt lager djupare ner i huden (det engelska ordet ”ablative” betyder ”ta bort” eller ”förstöra”).

 

Kemisk peeling

 

Syftet med kemisk peeling är att framkalla en kontrollerad skada på huden, för att förstöra levande celler och få membranproteiner att koagulera. Denna kontrollerade skada framkallar en inflammatorisk reaktion, följt av att huden regenereras och repareras, vilket kan få en åtstramande effekt och återställa hudens struktur. Ju djupare peelingen är, desto bättre är hudförnyelseeffekten, men det ger också en ökad risk för biverkningar såsom hyperpigmentering och infektioner.1

Rådgör med en kvalificerad klinik eller behandlare, och se till att du förstår riskerna och fördelarna innan du överväger en behandling.

Kollagen för huden – energibaserade enheter

Det finns ett växande antal energibaserade enheter på marknaden som använder olika metoder för att stimulera kollagenproduktion i huden – IPL, laser, fraktionerad laser, radiofrekvens, ultraljud och så vidare. Även om de bygger på olika tekniker har de liknande effekter på huden.

En ablativ laserbehandling för ansiktet har en liknande effekt på huden som peeling, eftersom den tar bort hudens översta lager. Radiofrekvens, ultraljudsenheter, icke-ablativa eller fraktionerade laserbehandlingar för ansiktet använder värme för att denaturera kollagen under hudens yta (denaturera innebär att ändra strukturen hos ett protein). På så sätt framkallar behandlingen en kontrollerad form av sårläkningssvar och åtstramning av huden – precis som peeling, men utan att skada hudytan på samma sätt.1

 

Kollagen för huden

 

IPL- och laserbehandlingar för ansiktet använder ljus med en särskild våglängd. IPL-enheter filtrerar fram specifika våglängder medan lasrar avger den specifika våglängden i fråga. Ansiktsbehandlingar med fraktionerad laser fungerar med en pixelliknande effekt, vilket är skonsammare mot hudytan och kräver mindre återhämtningstid. Men precis som vid peeling gäller att ju mer skada, desto större effekt, så de kan vara mindre effektiva än en IPL- eller laserbehandling. Å andra sidan innebär mer skada också en större risk för biverkningar såsom hyperpigmentering, infektion och ärrbildning.1

Radiofrekvensenheter avger elektrisk energi i huden, vilket genererar värme. Ultraljud är en annan teknik som kan användas för att värma upp huden under ytan för att framkalla denaturering av kollagen, vilket sedan leder till ett sårläkningssvar och hudförnyelse.

Om du överväger en laserbehandling för ansiktet eller någon annan behandling med en energibaserad enhet, kontakta en kvalificerad behandlare och se till att du är helt införstådd med behandlingens risker och fördelar.

Kollagen för huden – injektionsbehandlingar

Till skillnad från peeling och energibaserade enheter, är syftet med injicerbara behandlingar inte att framkalla en kontrollerad skada och ett sårläkningssvar i huden. I stället stimulerar de kollagenproduktionen direkt i dermis genom att man injicerar mikropartiklar av en så kallad kollagenbiostimulator. Mikropartiklarna stimulerar kollagenförnyelsen under flera månaders tid. Biostimulatorpartiklarna bryts långsamt ned och försvinner från huden, medan det nya kollagenet finns kvar.

Originalet inom kollagenstimulatorer, Sculptra®, använder poly-L-lactic acid för att framkalla ny kollagenbildning.3–5 Andra kollagenstimulatorer använder till exempel kalciumhydroxylapatit, en av huvudbeståndsdelarna i ben och tänder, för att stimulera kollagenbildning.

Enligt en klinisk studie ökar Sculptra kollagen typ 1 med så mycket som 66 % efter 3 månader.4 En annan studie visade att 86 % av de som fått behandlingen fortsatte att uppvisa förbättringar i upp till 25 månader efter den sista behandlingen.6 Om du är ute efter en kollagenbehandling för din hud som ger märkbara och långvariga resultat kan Sculptra vara något för dig. Som vid alla andra kollagenbehandlingar bör du alltid rådgöra med en kvalificerad behandlare och se till att du förstår alla fördelar och risker med behandlingen.

 

Ytterligare läsning: Hur fungerar kollagenstimulatorer och hur återuppbygger de kollagen på ett naturligt sätt? Ta reda på mer i den här artikeln.

 

Referenser

  1. Ganceviciene R. et al, Dermatoendocrinol. 2012;4(3):308–319.
  2. Vollmer DL., Int J Mol Sci. 2018 Oct; 19(10): 3059.
  3. Stein P, Vitavska O, Kind P, Hoppe W, Wieczorek H, Schürer NY. The biological basis for poly-L-lactic acid-induced augmentation. J Dermatol Sci. 2015;78(1):26–33.
  4. Goldberg D, Guana A, Volk A, Daro-Kaftan E. Single-arm study for the characterization of human tissue response to injectable poly-L-lactic acid. Dermatol Surg. 2013;39(6):915–922.
  5. Sculptra Aesthetic injectable poly-L-lactic acid. Instructions for Use. GaldermaLaboratories. 2016.
  6. Brandt FS et al., AesthetSurg J. 2011;31: 521–528.